Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τον ανεπαρκή αριθμό καθαριστριών στα σχολεία της Κρήτης και τις βλαπτικές μεταβολές στις εργασιακές τους σχέσεις:
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων
Θέμα: Για τον ανεπαρκή αριθμό καθαριστριών στα σχολεία της Κρήτης και τις βλαπτικές μεταβολές στις εργασιακές τους σχέσεις.
Ενώ τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες, με τους ειδικούς να προβλέπουν για το φθινόπωρο κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας και να προειδοποιούν για την ανάγκη αποσυμφόρησης των σχολικών τάξεων και την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε καθαριότητα κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των μαθημάτων, με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών προϋπολογίζονται για τους Δήμους της Κρήτης μειωμένες ώρες εργασίας στην καθαριότητα.
Συνολικά, στους πιο πολλούς δήμους η μείωση αντιστοιχεί σε περίπου 20% των ωρών στην καθαριότητα των σχολείων σε σχέση με την περσινή χρονιά, οπότε και πάλι υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις, γεγονός που καταδικάζει τα σχολεία σε υποτυπώδη και ανεπαρκή καθαριότητα, ενώ οι ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας επιτάσσουν ακριβώς το αντίθετο.
Για την κατανόηση της σοβαρότητας του προβλήματος αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα:
Για τον δήμο Ηρακλείου από 986 ώρες το 2020-21 για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από 1287 ώρες που υπολογίζει ο δήμος ότι θα χρειαστούν για το 2021-22 και για τις οποίες υπέβαλε αίτημα, προβλέπονται το πολύ 788 ώρες. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 40% λιγότερες από τις αναγκαίες ώρες ημερησίως για καθαριότητα, και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας!
Στον δήμο Χανίων το σύνολο εργατοωρών ανά ημέρα είναι μόλις 499 ώρες, που κατανεμήθηκαν σε 52 εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης και 54 3ωρες. Στο Ρέθυμνο από 400 ώρες την ημέρα πέρυσι, φέτος δίνονται μόνο 310 ώρες. Η δημοτική αρχή δηλώνει ότι αδυνατεί να καταβάλλει τις 165.000 που χρειάζονται για να διατηρηθεί το περυσινό πολύ προβληματικό καθεστώς, αλλά θα διαθέσει 62 χιλιάδες από ίδιους πόρους για να προσλάβει 62 εργαζόμενες 4ωρης απασχόλησης και 32 εργαζόμενες με 3ωρη απασχόληση. Άρα σε αυτά τα σχολειά που δε θα υπάρχει καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης δε θα υπάρχει και καθαριότητα κατά τις ώρες λειτουργίας τους.
Και στον Δήμο Σητείας προσλαμβάνουν ακόμα λιγότερες εργαζόμενες σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι. Δηλαδή μέσα στην 2χρονη πανδημία έχει μειωθεί 2 φορές ο αριθμός των καθαριστριών και μειώνονται στις περισσότερες εργαζόμενες οι ώρες -συνεπώς και τα ψίχουλα του μισθού-ενώ επιδεινώνεται το φαινόμενο αρκετές να αναγκάζονται να μετακινούνται σε 2 σχολεία σε κοντινή απόσταση.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι/ες, με 15 ή και παραπάνω χρόνια συνεχόμενης εργασίας στα σχολεία, που έχουν το βαρύ καθήκον και την ευθύνη της καθαριότητας και της υγιεινής στα σχολεία και για δεκαετίες κρατιούνται σε ομηρία είτε με τις συμβάσεις μίσθωσης έργου είτε με τις συμβάσεις ΙΔΟΧ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δέχονται νέα επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα. Με την εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών οι δήμοι καλούνται να προσλάβουν περισσότερες σχολικές καθαρίστριες με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) με έως και 2ωρη εργασία, πέρα από την 3ωρη εργασία που ίσχυε μέχρι πέρσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών, οδηγώντας στην παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας, αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης.
Την ίδια στιγμή, οι επιπλέον ανάγκες για την καθαριότητα των σχολείων θα καλύπτονται από «ιδίους πόρους». Δηλαδή, τα βάρη θα φορτωθούν για άλλη μια φορά στους δημότες, με την επιπλέον φορολογία που φορτώνουν οι Δήμοι στον λαό. Για παράδειγμα στον δήμο Ηρακλείου απαιτούνται περίπου 650.000 ευρώ για τη σχολική χρονιά 2021-2022. Βέβαια, και το ποσό αυτό δεν εξασφαλίζει την επαρκή καθαριότητα των σχολείων, απλώς μπαλώνονται τα κενά για να φτάσει το επίπεδο καθαριότητας στην περσινή μη ικανοποιητική κατάσταση. Συνάμα, πολλοί δήμοι δεν είναι σε θέση να αναλάβουν το επιπλέον αυτό κόστος, με το δεδομένο ότι η κρατική επιχορήγηση σε αυτούς έχει μειωθεί κατά 70% σε σχέση με αυτή το 2010.
Είναι σαφές ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να παραμείνουν καθαρά σχολεία. Για την κατάσταση αυτή, είναι τεράστιες οι ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων που περνούν αρμοδιότητες του κράτους στους Δήμους, μάλιστα χωρίς επαρκή χρηματοδότηση. Κυβερνήσεις και ο κρατικός μηχανισμός αποθεώνουν την «ατομική ευθύνη» στο «έδαφος» της πολιτικής που βάζει στο ζύγι του «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού. Έτσι, μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των σχολείων απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας, ενώ οι απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις των σχολικών καθαριστριών χειροτερεύουν. Στόχος είναι να περισσεύει χρήμα για το κεφάλαιο γι’ αυτό η Κυβέρνηση, την ίδια ώρα που κάνει περικοπές στην καθαριότητα των σχολείων και τους μισθούς των καθαριστριών, επιδοτεί με εκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Με βάση την επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, ώστε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και να μην πάει χαμένη άλλη μια σχολική χρονιά,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:
- Την ανανέωση όλων των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών με πλήρη εργασία, χωρίς τα 3ωρα και 2ωρα της μερικής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους.
- Την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασία μπροστά στις εκρηκτικές ανάγκες των σχολείων του νησιού, σε συνθήκες πανδημίας.
- Τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε μόνιμη απασχόληση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζομένων, αλλά και μετατροπή των ενσήμων σε Βαρέα – Ανθυγιεινά για την περίοδο 2013-2019.
- Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.
Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω